„Tržnicová“ rýže s masem a volským okem

Tento recept jsem pojmenoval “Tržnicová rýže”, protože jej vařili a dováželi jako hotové jídlo Vietnamci v 90. letech na tržnici. Recept jsem mírně upravil na tehdy dostupné a levnější ingredience. Dnes se již dá běžně ledacos sehnat (např. ten chili olej).
Ingredience:
  • kousek masa (kuřecí, ryba, vepřové)
  • koření (sůl, pepř, medvědí směs, kurkuma …)
  • vejce
  • chili olej
  • rýže
  • zelenina (já mám nejraději clever zeleninu s kukuřicí – https://sk5.staticac.cz/foto/vyrobky/855750/855579.jpg)
  • (slunečnicový) olej
  • pomeranč nebo kapka citronu
Postup:
  • Nakrájím na kousky maso (v tomto případě kuřecí). Osolím, okořením a nechám v misce v ledničce odležet.
  • Mezitím si v rýžovaru (nebo v hrnci – jak kdo chce) uvařím rýži se zeleninou. Vietnamci původně vařili zeleninu a rýži zvlášť. Já to vařím obojí pohromadě v rýžovaru. Na dno dám lžičku slunečnicového oleje, přidám příslušné množství opláchnuté rýže a k tomu přidám zeleninu. Nakonec přidám patřičné množství vody, osolím a dám vařit.
  • Než se rýže uvaří, tak na trošce oleje osmahnu maso. Ke konci jej mírně zakápnu vodou a přidám šťávu z jednoho (menšího) pomeranče. Místo pomeranče lze také použít kapku citronové šťávy.
  • Z vajíčka udělám klasické volské oko.
  • Vše nandám na talíř a mírně zakápnu chili olejem.
Chili olej:
  • Do sklenky naliju slunečnicový olej a dám do něj semínka papriky a chili papriček. Též do něj můžete dát trochu klasického čili. Vše promíchat, zavřít a nechat nějaký ten den odležet někde v temnu a chladnu. Alespoň tak mi to tehdy poradili.

Dochrou chuť !

Related Posts