Gulášová polévka z václavek

ingredience:

  • čerstvé václavky (pouze jejich plodnice – klobouky)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • medvědí česnek
  • sůl, pepř, paprika, majoránka, kmín
  • 2 brambory
  • kousek sádla (nebo olej a máslo)
  • hladká mouka na zahuštění

 

postup:

  • Do hrnce dáme kousek sádla. Pokud nemáme dáme kousek másla a trochu oleje (aby se nám máslo nepálilo).
  • Přidáme nakrájenou sibuli a česnek a zpěníme.
  • Přidáme papriku a dobře promícháme. Já někdy přidávám ještě špetku zauzené papriky a papriky pálivé.
  • Dáme očištěné, umyté a nakrájené václavky. Pořádně promícháme.
  • Po chvíli přidáme trochu vody, kmín a vaříme.
  • Cca. po 20 – 30 minutách vaření přidáme nakrájené brambory. Vaříme dalších 10 minut.
  • Nakonec přidáme sůl, pepř, medvědí česnek, majoránku.
  • Zahustíme hladkou moukou a chvilku povaříme (cca. 5 minut).

 

Je možné přidat sáček gulášové polévky „do hrnečku“. Jen tak pro chuť 😉

 

Dobrou chuť 😉

 

POZOR !!! Václavky vyžadují tepelnou úpravu, a to alespoň po dobu dvaceti minut! Jinak může jejich konzumace způsobit žaludeční potíže. Mne se to (naštěstí) nestalo, ale píše se tak v některých zdrojích.

https://www.vitalia.cz/clanky/vaclavky-jsou-jedle-i-jedovate/

https://living.iprima.cz/zahrada/vaclavky-jsou-jedovate-houby-presto-je-jime

 

 

 

 

Related Posts