ingredience:
- mladé smrkové výhonky (cca. 1/2 mikrotenového sáčku)
- 1 citron
- 1 pomeranč
- trocha kyseliny citrónové
- 1 kg cukru
postup:
- Mladé smrkové výhonky opláchneme a dáme do hrnce.
- Umytý citron a pomeranč nakrájíme na plátky. Ty přidáme k výhonkům.
- Zalijeme cca. 1 litrem studené vody.
- Obsah hrnce přivedeme k varu. Povaříme 15-20 minut.
- Poté vypneme a necháme vychladnout. Vychladlé dáme do ledničky na 24 hodin (nebo alespoň přes noc).
- Scedíme přes plátýnko. Přidáme cukr a trochu kyseliny citronové.
- Přivedeme k varu a povaříme 3-5 minut.
- Nalijeme do vymytých lahví, uzavřeme a necháme vychladnout naležato.
Pozor !!!!
- Šťáva je průhledná.
- Výhonky nemají tak silnou aromatickou vůni ani chuť tak jako starší jehličí.
- Pozor na sběr ve volné přírodě !!! Lesníci to neradi vidí a může vám hrozit i pokuta. Je vhodné se předem domluvit, sbírat z více stromů, používat nůžky a nikdy neulamovat celé větvičky. Ideální jsou smrky na vlastní zahradě, případně na soukromém pozemku s povolením majitele.
Dobrou chuť 😉


