ingredience:

  • cibule
  • česnek
  • polévková zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • petrželová nať
  • cibule, pórek
  • máslo, trocha oleje
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list
  • trocha citronové kůry
  • muškátový oříšek
  • ryba (kapr)
  • brambory

 

postup:

  • Očištěné maso z kapra, hlava, jikry (já použil pouze maso) opláchneme a dáme do hrnce s vodou. U hlavy vyjměte žábry a oči.
  • Přidáme nové koření, celou cibuli (i se slupkou), celer, bobkový list, sůl, pepř.
  • Přivedeme k varu a povaříme cca. 30 – 45 minut.
  • Vývar si slijeme přes kus plátýnka aby v něm nebyly kosti. Stačí to co nám pak v závěru unikne s masem zpět 🙂
  • Do hrnce dáme rozpustit máslo (je lépe dát kapku více másla) a přidáme kapku oleje, aby se máslo nepálilo.
  • Na máslo vsypeme nakrájenou cibuli a pórek a osmahnem až zesklovatí.
  • Přisypeme nahrubo nastrouhanou (nebo najemno nakrájenou) zeleninu – mrkev, petržel. A ještě nakrájený celer z vývaru.
  • Zeleninu necháme zkaramelizovat.
  • Zalijeme rybím vývarem.
  • Přidáme nakrájený česnek, pepř a nakrájené brambory a necháme vařit.
  • Nakonec dodáme nakrájenou petrželovou nať a dochutíme (sůl, pepř, muškátový oříšek). Pokud někomu vadí rybí aroma, může přidat trochu citronové kůry.
  • Ve finále přidáme obrané maso (aby v něm nebyly kosti). Pozor, nějaká kůstka se může do polévky zatoulat 😉

 

Nelekejte se, při vaření vývaru je ryba cítit rybinou 🙂 To může někoho odradit 🙂

 

Dobrou chuť 😉

 

 

 

Related Posts