ingredience:
- Lipové plody (kuličky)
- mléko (dle chuti)
- Vanikový sirup nebo nějaké jiné aroma (kardamon) …
- cukr (dle chuti)
postup:
- Zralé kuličky lípy otrháme a rozložíme na papír usušit.
- Usušené kuličky opražíme (na pánvi nebo na pečícím papíče v troubě při teplotě 150˚C na 20 minut) do hněda.
- Opražené a vychladlé kuličky rozemeleme v kávovém mlýnku stejně jako kávu.
- Dáme do hrnečku, zalijeme vroucí vodou. Přidáme dle chuti (stejně jako do kávy) mléko, cukr, případně příchuť. Samotná bez příchutě má chuť jak oříšky.
Jak rozeznáme zralé plody?
- Jsou tvrdé a suché na dotyk.
- Barva je světlá až hnědá.
- Po zatřesení tromem některé samy padají.
- Lístky u plodů (ty malinkaté) jsou nažloutlé a křehké.
- Plody se jednoduše oddělí od stopky.
Dobrou chuť 😉









