ingredience:

  • Lipové plody (kuličky)
  • mléko (dle chuti)
  • Vanikový sirup nebo nějaké jiné aroma (kardamon) …
  • cukr (dle chuti)

 

postup:

  • Zralé kuličky lípy otrháme a rozložíme na papír usušit.
  • Usušené kuličky opražíme (na pánvi nebo na pečícím papíče v troubě při teplotě 150˚C na 20 minut) do hněda.
  • Opražené a vychladlé kuličky rozemeleme v kávovém mlýnku stejně jako kávu.
  • Dáme do hrnečku, zalijeme vroucí vodou. Přidáme dle chuti (stejně jako do kávy) mléko, cukr, případně příchuť. Samotná bez příchutě má chuť jak oříšky.

 

Jak rozeznáme zralé plody?

  • Jsou tvrdé a suché na dotyk.
  • Barva je světlá až hnědá.
  • Po zatřesení tromem některé samy padají.
  • Lístky u plodů (ty malinkaté) jsou nažloutlé a křehké.
  • Plody se jednoduše oddělí od stopky.

 

Více info zde: https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/758480-pili-ste-uz-lipovu-kavu-ak-ste-zmeskali-zber-kvetov-lipy-na-caj-coskoro-mate-sancu-vyuzit-jej-plody/

Dobrou chuť 😉

 

 

Related Posts