ingredience:

  • plody černého bezu (cca. sáček na pečivo)
  • pomerančová kůra (nebo limetková kůra, limetka)
  • cukr
  • káva
  • rum
  • vaniklový sirup nebo vanilkový cukr
  • kyselina citrónová
  • voda

 

postup:

  • Otrháme plody černého bezu a opláchneme.
  • Přidáme pomerančovou kůru a trochu kyseliny citronové (cca. 1/4 čajkové lžičky).
  • Zalijeme asi 1 litrem vody a přivedeme k varu. Vaříme así 45 minut.
  • Odstavíme, necháme vychladnout a přes noc dáme do ledničky.
  • Druhý den obsah zcedíme, přidáme cukr, vanilkový sirup (nebo vanilkový cukr) a opět povaříme asi 15 minut.
  • Přidáme kávu (turka přecezeného přes sítko, lze dát i rozpustnou kávu).
  • Do vychladlé šťávy nalijeme rum, promícháme a dáváme do lahví. Rumu dle chuti. Doporučuji na 1 litr šťávy 1/4 – 1/2 litru rumu.
  • Likér je dobré nechat asi týden odležet.

 

POZOR !!!! Plody je nutné povařit. Za syrova jsou mírně jedovaté (mohou způsobovat nevolnost a zažívací potíže) !!! Vice na: https://www.nzip.cz/clanek/1033-cerny-bez

 

Dobrou chuť 😉

 

 

 

 

Related Posts