ingredience:
- plody černého bezu (cca. sáček na pečivo)
- pomerančová kůra (nebo limetková kůra, limetka)
- cukr
- káva
- rum
- vaniklový sirup nebo vanilkový cukr
- kyselina citrónová
- voda
postup:
- Otrháme plody černého bezu a opláchneme.
- Přidáme pomerančovou kůru a trochu kyseliny citronové (cca. 1/4 čajkové lžičky).
- Zalijeme asi 1 litrem vody a přivedeme k varu. Vaříme así 45 minut.
- Odstavíme, necháme vychladnout a přes noc dáme do ledničky.
- Druhý den obsah zcedíme, přidáme cukr, vanilkový sirup (nebo vanilkový cukr) a opět povaříme asi 15 minut.
- Přidáme kávu (turka přecezeného přes sítko, lze dát i rozpustnou kávu).
- Do vychladlé šťávy nalijeme rum, promícháme a dáváme do lahví. Rumu dle chuti. Doporučuji na 1 litr šťávy 1/4 – 1/2 litru rumu.
- Likér je dobré nechat asi týden odležet.
POZOR !!!! Plody je nutné povařit. Za syrova jsou mírně jedovaté (mohou způsobovat nevolnost a zažívací potíže) !!! Vice na: https://www.nzip.cz/clanek/1033-cerny-bez
Dobrou chuť 😉



