ingredience:
- čerstvé václavky (pouze jejich plodnice – klobouky)
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- medvědí česnek
- sůl, pepř, paprika, majoránka, kmín
- 2 brambory
- kousek sádla (nebo olej a máslo)
- hladká mouka na zahuštění
postup:
- Do hrnce dáme kousek sádla. Pokud nemáme dáme kousek másla a trochu oleje (aby se nám máslo nepálilo).
- Přidáme nakrájenou sibuli a česnek a zpěníme.
- Přidáme papriku a dobře promícháme. Já někdy přidávám ještě špetku zauzené papriky a papriky pálivé.
- Dáme očištěné, umyté a nakrájené václavky. Pořádně promícháme.
- Po chvíli přidáme trochu vody, kmín a vaříme.
- Cca. po 20 – 30 minutách vaření přidáme nakrájené brambory. Vaříme dalších 10 minut.
- Nakonec přidáme sůl, pepř, medvědí česnek, majoránku.
- Zahustíme hladkou moukou a chvilku povaříme (cca. 5 minut).
Je možné přidat sáček gulášové polévky „do hrnečku“. Jen tak pro chuť 😉
Dobrou chuť 😉
POZOR !!! Václavky vyžadují tepelnou úpravu, a to alespoň po dobu dvaceti minut! Jinak může jejich konzumace způsobit žaludeční potíže. Mne se to (naštěstí) nestalo, ale píše se tak v některých zdrojích.
https://www.vitalia.cz/clanky/vaclavky-jsou-jedle-i-jedovate/
https://living.iprima.cz/zahrada/vaclavky-jsou-jedovate-houby-presto-je-jime



