ingredience:
- cibule
- česnek
- polévková zelenina (mrkev, celer, petržel)
- petrželová nať
- cibule, pórek
- máslo, trocha oleje
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list
- trocha citronové kůry
- muškátový oříšek
- ryba (kapr)
- brambory
postup:
- Očištěné maso z kapra, hlava, jikry (já použil pouze maso) opláchneme a dáme do hrnce s vodou. U hlavy vyjměte žábry a oči.
- Přidáme nové koření, celou cibuli (i se slupkou), celer, bobkový list, sůl, pepř.
- Přivedeme k varu a povaříme cca. 30 – 45 minut.
- Vývar si slijeme přes kus plátýnka aby v něm nebyly kosti. Stačí to co nám pak v závěru unikne s masem zpět 🙂
- Do hrnce dáme rozpustit máslo (je lépe dát kapku více másla) a přidáme kapku oleje, aby se máslo nepálilo.
- Na máslo vsypeme nakrájenou cibuli a pórek a osmahnem až zesklovatí.
- Přisypeme nahrubo nastrouhanou (nebo najemno nakrájenou) zeleninu – mrkev, petržel. A ještě nakrájený celer z vývaru.
- Zeleninu necháme zkaramelizovat.
- Zalijeme rybím vývarem.
- Přidáme nakrájený česnek, pepř a nakrájené brambory a necháme vařit.
- Nakonec dodáme nakrájenou petrželovou nať a dochutíme (sůl, pepř, muškátový oříšek). Pokud někomu vadí rybí aroma, může přidat trochu citronové kůry.
- Ve finále přidáme obrané maso (aby v něm nebyly kosti). Pozor, nějaká kůstka se může do polévky zatoulat 😉
Nelekejte se, při vaření vývaru je ryba cítit rybinou 🙂 To může někoho odradit 🙂
Dobrou chuť 😉



