ingredience:

  • mladé smrkové výhonky (cca. 1/2 mikrotenového sáčku)
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • trocha kyseliny citrónové
  • 1 kg cukru

 

 

postup:

  • Mladé smrkové výhonky opláchneme a dáme do hrnce.
  • Umytý citron a pomeranč nakrájíme na plátky. Ty přidáme k výhonkům.
  • Zalijeme cca. 1 litrem studené vody.
  • Obsah hrnce přivedeme k varu. Povaříme 15-20 minut.
  • Poté vypneme a necháme vychladnout. Vychladlé dáme do ledničky na 24 hodin (nebo alespoň přes noc).
  • Scedíme přes plátýnko. Přidáme cukr a trochu kyseliny citronové.
  • Přivedeme k varu a povaříme 3-5 minut.
  • Nalijeme do vymytých lahví, uzavřeme a necháme vychladnout naležato.

 

Pozor !!!!

  • Šťáva je průhledná.
  • Výhonky nemají tak silnou aromatickou vůni ani chuť tak jako starší jehličí.
  • Pozor na sběr ve volné přírodě !!! Lesníci to neradi vidí a může vám hrozit i pokuta. Je vhodné se předem domluvit, sbírat z více stromů, používat nůžky a nikdy neulamovat celé větvičky. Ideální jsou smrky na vlastní zahradě, případně na soukromém pozemku s povolením majitele.

 

Dobrou chuť 😉

 

Related Posts