Špenát z kopřiv dle našich babiček

ingredience:

  • čerstvé mladé kopřivy
  • vejce
  • rohlík (klidně starší)
  • trocha mléka
  • kysaná smetana nebo trocha podmáslí
  • cibule
  • olej
  • sůl, pepř
  • česnek

 

postup:

  • Čerstvé mladé kopřivy dáme do mísy, zalijeme vroucí vodou a necháme chvilku odstát. Tím zbavíme kopřivy pálivosti a můžeme jejich listy otrhat holou rukou.
  • Kopřivy nasekáme na drobno.
  • Nakrájený rohlík zalijeme trochou mléka.
  • Do hrnce nalijeme olej a rozpálíme jej. Přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme ji.
  • Přidáme nakrájené kopřivy. Po chvilce přilijeme špetku vody a podusíme.
  • Rohlík z mléka vymačkáme a rozmáčkneme na drobno ke kopřivám.
  • Osolíme, opepříme, nastrouháme česnek a nalijeme kapku podmáslí nebo přidáme trochu zakysané smetany.
  • Opět chvíli podusíme.
  • Nakonec přidáme vejce a promícháme.
  • Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem.

 

Poznámka:

Kopřivy se k tomuto účelu sbírají cca. do poloviny května (rada od babiček).

 

 

Dobrou chuť 😉

 

 

 

 

Related Posts